22 квітня 2016 р.

Виноград Ювілей Новочеркаська


Виноград  Ювілей Новочеркаська
(виноград  Юбилей Новочеркасска)


- цей прекрасний виноград вважається міжвидовим гібридом, авторства звичайного любителя Н.В.Крайнова. Стараннями цього виноградаря-любителя ми сьогодні з легкістю можемо посадити на своїй ділянці один з найбільших сортів винограду.
     Батьківське походження цього винограду невідомо, хоча за загальними рисами «Ювілей Новочеркаська» має схожість з двома іншими дітищами Крайнова - «Преображенням» і «Віктором». Однак, деякі джерела вказують, що його батьківської парою вважаються виноград «Талісман» схрещений з сортом «Кишмиш Променистий».
    Один з найдивовижніших за розмірами грон виноград «Ювілей Новочеркаська» відноситься до одних з найбільш ранніх сортів. Грона його по вазі можуть досягати значень до 3-х кілограм, хоча в середньому маса грон приблизно становить 0,8-1,6 кілограм. До того ж, грона мають дуже гарний зовнішній вигляд, який є ще однією перевагою даного сорту. Варто зазначити, що структура грон винограду «Ювілей Новочеркаська» дуже щільна, на ній розміщується велика кількість ягід. Найчастіше, за своєю формою ці грона бувають конічними або ж циліндрично-конічними. 
     Ягоди винограду «Ювілей Новочеркаська» повністю відповідають за своїми розмірами всіх вищеописаних заявками. В середньому їх довжина дорівнює 3,8 сантиметрів, а ширина - близько 2,3 сантиметрів. При цьому, середні показники маси виноградної ягоди рівні 12-18 грамам. Таким чином, цей виноград гідно можна віднести до числа найбільших у своєму роді. Відмінними рисами сорту є подовжено-овальна форма цих ягід, пофарбованих у біло-рожевий колір. Важливо відзначити, що при досягненні повної стиглості, виноградні ягоди набувають жовтувато-рожевий або ж рожевий відтінок. При цьому, щільність шкірки у ягід є середньою, хоча при вживанні їх в їжу вона абсолютно не відчувається. Врожаї «Ювілею Новочеркаська» мають високі показники, при цьому, виноградний кущ здатний плодоносити щорічно без перерв. Характеризуючи м'якоть виноградної ягоди «Ювілею Новочеркаська», варто звернути увагу на її надзвичайну м'ясистість і великий вміст соку. Щільність м'якоті описуваного винограду середня. За смаком вона дуже приємна і гармонійна, не має якихось особливих присмаків. Варто звернути увагу на дуже істотну особливості цих ягід: при наближенні терміну дозрівання ягоди дуже швидко починають втрачати всю свою кислоту, набуваючи споживчу зрілість ще до настання знімною. До слова, вміст цукру у м'якоті цих ягід в середньому дорівнює 16,8 грамам на 1 см3. При цьому, вміст кислоти в одному літрі виноградного соку становить не більше 5,9 грам. 
    Що ж щодо використання винограду даного сорту, то «Ювілей Новочеркаська» варто віднести до столового. Він є чудовою прикрасою будь-якого столу, найчастіше використовується в їжу безпосередньо в свіжому вигляді. Завдяки насиченості виноградних ягід соком, вони прекрасно підходять для виноробства. Кілька слів про врожайність винограду «Ювілей Новочеркаська» Гордістю даного сорту є не тільки великі ягоди і грона, а й їх кількість. Як уже зазначалося, зрілість виноградної  ягоди настає дуже швидко - на початку-середині серпня, в залежності від клімату регіону зростання куща. Зазвичай вегетативний період цього сорту триває не більше 120 днів. За цей час, при оптимальному навантаженні виноградного куща 22-24 пагонами, він здатний порадувати добре визріли і наповненими ягодами гронами. При посадці сорту «Ювілей Новочеркаська» виноградарі в основному роблять ставку на крупність і щедрість врожаю. Другим за значенням йде таке гідність, як відмінні смакові якості винограду даного сорту. Крім цього, сильнорослий кущ винограду ще й має високу стійкість: поразки оїдіумом (борошняною росою) і мілдью не спостерігається при проведенні профілактичних обробок виноградного куща.
      Морозами до -23ºС виноградний кущ не уражається, але при небезпеці опускання температури до нижчих показників обов'язково потрібно його вкривати на весь зимовий період.
      Широке поширення сорт заслужив і щодо тривалого терміну зберігання врожаю, а також хорошою придатністю його до транспортування. 
      Недоліки сорту: 
не дивлячись на те, що в загальному сорт винограду «Ювілей Новочеркаська» заслужено вважається одним з найуспішніших і перспективних для присадибного вирощування, оскільки є комплексно-стійким гібридом, все ж вимагає значного увагу виноградаря. Зокрема, щоб отримати по справжньому великий виноград, без обрізки і нормування в період утворення виноградних ягід, кущ залишати не можна. Також, без профілактичного обприскування даний сорт дуже швидко може бути вражений грибковими захворюваннями, позбавивши Вас, таким чином, врожаю. Також, через великий вміст в ягодах цукру, цей виноград дуже люблять оси.


Купить

Немає коментарів:

Дописати коментар