Виноград Кеша
(виноград Кеша)
-
столовий сорт винограду раннього або ранньо-середнього терміну дозрівання. Виведений в ВНДІВіВ ім. Я І. Потапенко шляхом схрещування сорту
Фрумоаса Албе і Восторг.
Виноград Кеша (він же FV-6-5, Восторг покращений), не
варто плутати з Кешей-1, Кешей-2 - все це синоніми гібридної форми Талісман.
Дозріває в 20-х числах серпня, для порівняння - Талісман в першій декаді вересня.
Грона винограду даного сорту хоча і має не зовсім охайну форму, але виглядають
дуже навіть привабливо і апетитно. Зокрема, вони мають дуже великі розміри,
досягаючи в вазі 1,2 кілограма, хоча звичайна вага грона становить близько 1
кілограма. При рясному врожаю вага грон може знижуватися до 0,6 кілограма. Форма
грон зазвичай конічна або ж конічно-циліндрична. Ягоди розміщені дуже щільно,
але не структуроване, що часто надає гронам безформний вигляд. Ніжка грона у
сорту «Кеша» зазвичай дуже довга і дуже добре кріпить його до пагону
виноградної лози. Важливо відзначити, що практично всі пагони даного сорту є
плодоносними, при чому на одному пагоні може сформуватися два грона дуже
великих розмірів.
Ягоди
на гронах також формуються дуже великі, в середньому їх розміри знаходяться в
межах 32х25 міліметрів. Середня вага цих ягід становить приблизно від 10-12 до
12-15 грам. Форма ягід овальна, дуже приваблива. Колір шкірки кремово-білий.
Відрізняються ягоди щільним м'якушем, світлого прозорого кольору, нагадує
драже.
У
ягоді містяться також насіння, кількість яких становить всього 1-3, що дуже
цінується любителями вживати виноград в свіжому вигляді. Смак ягід дуже
приємний, насичений, гармонійний. Дегустаторами смак винограду «Кеша» оцінено в
8 балів. Відзначається дуже високий вміст в хімічному складі ягід цукру. Так,
при показниках кислотності всього в 5-8 г / л, показники вмісту цукрів рівні
19-24%.
Виноград «Кеша» відноситься до столових сортів винограду. Найчастіше
вирощується для продажу і вживання в свіжому вигляді. Дуже привабливо виглядає
при сервіруванні з його допомогою столу. Завдяки високому вмісту в його складі
цукрів, застосовується для виготовлення білого вина.
Характеристика врожайності сорту винограду «Кеша»:
Навряд чи б цей сорт високо цінувався б, якби він погано
плодоносив. Завдяки сильно-рослим кущам з потужною кореневою системою і квіткам
обох статей, виноград здатний самостійно запилювати і радувати дуже рясними
врожаями. Зокрема, врожаї формуються на 80% всіх пагонів куща, а максимальне
навантаження бруньками дорослого куща становить не менше ніж 35-40.
Відзначається, що кількість грон, здатних сформуватися на одному рукаві куща,
відповідає віку самого куща. Першими врожаями виноградний кущ сорту «Кеша»
починає радувати тільки у віці 4-5 років. Однак, при використанні в якості
форми розмноження сорту щеплення на старий штамб, можна домогтися набагато
більш швидкого вступу куща в період плодоношення. Плодоносить сорт регулярно,
але вимагає догляду і підгодівлі. Дозрівають грона винограду в ранні або ж середньо-ранні
терміни. Вегетативні процеси виноградного куща проходять протягом 122-130 днів.
Головні переваги та відмінні риси сорту «Кеша»:
•
Ранні терміни дозрівання виноградних грон.
•
Висока врожайності і великі розміри грон і ягід, які мають дуже приємний і
насичений смак. Сорт «Кеша» вважається одним з елітних сортів винограду.
•
Висока придатність винограду до транспортування.
•
Швидке і продуктивне визрівання пагонів, здатних плодоносити 1-2 гронами.
•
Відзначається дуже хороша придатність живців до вкорінення.
•
Висока стійкість сорту перед низькими температурами - може легко переносити до
-23ºС.
•
Висока стійкість винограду «Кеша» до мільдью.
•
Недоліки сорти «Кеша» і способи підвищення врожайності
•
При рясному врожаю грона можуть формуватися набагато менше, ніж зазвичай.
•
Цей сорт найкраще прищеплювати на багаторічну деревину старих виноградних
кущів. Саме таким чином можна домогтися швидкого і ефективного зростання
виноградного куща.
•
Не дивлячись на те, що в загальному сорт здатний добре реагувати на добрива,
його не можна підгодовувати сечовиною (тобто азотом).
Немає коментарів:
Дописати коментар