15 травня 2016 р.

Виноград Кеша


Виноград   Кеша
(виноград   Кеша)

- столовий сорт винограду раннього або ранньо-середнього терміну дозрівання. Виведений в ВНДІВіВ ім. Я І. Потапенко шляхом схрещування сорту Фрумоаса Албе і Восторг.
     Виноград Кеша (він же FV-6-5, Восторг покращений), не варто плутати з Кешей-1, Кешей-2 - все це синоніми гібридної форми Талісман. Дозріває в 20-х числах серпня, для порівняння - Талісман в першій декаді вересня.

     Грона винограду даного сорту хоча і має не зовсім охайну форму, але виглядають дуже навіть привабливо і апетитно. Зокрема, вони мають дуже великі розміри, досягаючи в вазі 1,2 кілограма, хоча звичайна вага грона становить близько 1 кілограма. При рясному врожаю вага грон може знижуватися до 0,6 кілограма. Форма грон зазвичай конічна або ж конічно-циліндрична. Ягоди розміщені дуже щільно, але не структуроване, що часто надає гронам безформний вигляд. Ніжка грона у сорту «Кеша» зазвичай дуже довга і дуже добре кріпить його до пагону виноградної лози. Важливо відзначити, що практично всі пагони даного сорту є плодоносними, при чому на одному пагоні може сформуватися два грона дуже великих розмірів.
     Ягоди на гронах також формуються дуже великі, в середньому їх розміри знаходяться в межах 32х25 міліметрів. Середня вага цих ягід становить приблизно від 10-12 до 12-15 грам. Форма ягід овальна, дуже приваблива. Колір шкірки кремово-білий. Відрізняються ягоди щільним м'якушем, світлого прозорого кольору, нагадує драже.
     У ягоді містяться також насіння, кількість яких становить всього 1-3, що дуже цінується любителями вживати виноград в свіжому вигляді. Смак ягід дуже приємний, насичений, гармонійний. Дегустаторами смак винограду «Кеша» оцінено в 8 балів. Відзначається дуже високий вміст в хімічному складі ягід цукру. Так, при показниках кислотності всього в 5-8 г / л, показники вмісту цукрів рівні 19-24%.
     Виноград «Кеша» відноситься до столових сортів винограду. Найчастіше вирощується для продажу і вживання в свіжому вигляді. Дуже привабливо виглядає при сервіруванні з його допомогою столу. Завдяки високому вмісту в його складі цукрів, застосовується для виготовлення білого вина. 

     Характеристика врожайності сорту винограду «Кеша»:

     Навряд чи б цей сорт високо цінувався б, якби він погано плодоносив. Завдяки сильно-рослим кущам з потужною кореневою системою і квіткам обох статей, виноград здатний самостійно запилювати і радувати дуже рясними врожаями. Зокрема, врожаї формуються на 80% всіх пагонів куща, а максимальне навантаження бруньками дорослого куща становить не менше ніж 35-40. Відзначається, що кількість грон, здатних сформуватися на одному рукаві куща, відповідає віку самого куща. Першими врожаями виноградний кущ сорту «Кеша» починає радувати тільки у віці 4-5 років. Однак, при використанні в якості форми розмноження сорту щеплення на старий штамб, можна домогтися набагато більш швидкого вступу куща в період плодоношення. Плодоносить сорт регулярно, але вимагає догляду і підгодівлі. Дозрівають грона винограду в ранні або ж середньо-ранні терміни. Вегетативні процеси виноградного куща проходять протягом 122-130 днів.

   Головні переваги та відмінні риси сорту «Кеша»:

• Ранні терміни дозрівання виноградних грон.
• Висока врожайності і великі розміри грон і ягід, які мають дуже приємний і насичений смак.     Сорт «Кеша» вважається одним з елітних сортів винограду.
• Висока придатність винограду до транспортування.
• Швидке і продуктивне визрівання пагонів, здатних плодоносити 1-2 гронами.
• Відзначається дуже хороша придатність живців до вкорінення.
• Висока стійкість сорту перед низькими температурами - може легко переносити до -23ºС.
• Висока стійкість винограду «Кеша» до мільдью.
• Недоліки сорти «Кеша» і способи підвищення врожайності
• При рясному врожаю грона можуть формуватися набагато менше, ніж зазвичай.
• Цей сорт найкраще прищеплювати на багаторічну деревину старих виноградних кущів. Саме    таким чином можна домогтися швидкого і ефективного зростання виноградного куща.
• Не дивлячись на те, що в загальному сорт здатний добре реагувати на добрива, його не можна    підгодовувати сечовиною (тобто азотом).

Купить

Немає коментарів:

Дописати коментар