21 січня 2017 р.

Основні хвороби винограду та захист від них


МІЛДЬЮ (НЕСПРАВЖНЯ БОРОШНИСТА РОСА)


Мілдью
Хвороба пошкоджує всі зелені частини виноградної лози: листя, молоді пагони, бутони, вуса, суцвіття й зелені ягоди. Гриб зимує на опалому листі у вигляді зооспор. Первинне ураження відбувається навесні (травень) за наявності молодого листя розміром не менше 2–3 см при температурі на поверхні ґрунту не нижче +11°С.
Кількість опадів, як правило, понад 12 мм, температури повітря — +18–24°С, волога на листі або вологість повітря вночі — 80–85 %. Хвороба проявляється на листках у вигляді масних жовтуватих плям. Через добу на нижньому боці листка з’являється ледь помітний борошнистий наліт — це спороношення гриба. Під дією вітру конідії гриба розносяться на інші частини рослини, потрапляють у краплі води (роса) і повторно уражують листя, суцвіття або молоді ягоди.
 Генеративні органи винограду зазвичай більш сприйнятливі до мілдью, ніж листя. На суцвіттях (або гронах) мілдью вражає гребінь, на якому з'являються видовжені плями інтенсивно зеленого кольору як би просочені водою. Тканина плями пізніше відмирає, це порушує нормальне сокорух і викликає всихання частини суцвіття (грона). Якщо міцелій проник в квітконіжки (плодоніжки) і квітки (зав'язі, молоді ягоди), то суцвіття (гроно з зав'язі ягід) покривається білим нальотом спороношення гриба, а потім бутони і квітки засихають і обсипаються. Оптимальна температура розвитку хвороби 20-25 ° С і висока вологість. За сезон може розвиватися до 16 генерацій збудника хвороби.
Ягоди, які достигають, уражуються тільки при пошкодженні шкірки або плодоніжки. Уражені ягоди буріють, зморщуються, листя засихає.
  
ЗАХОДИ БОРОТЬБИ
 Вирощування комплексно стійких сортів, мульчування грунту під кущем, своєчасне  внесення калійно-фосфорних добрив, видалення пасинків і профілактичні обробки   контактними і системними фунгіцидами.

 Приблизні терміни обробок: перша проводиться, коли молоді пагони виросли на довжину  15-20 см, друга обробка проводиться перед цвітінням, третя після цвітіння коли ягода  досягне розміру горошини.

 Препарати: Антракол, Бордоська суміш, Купроксат, Ридоміл Голд, Стробі, Танос, Хорус, Квадріс,  Хлорокис міді, Кабріо Топ.



ОЇДІУМ (БОРОШНИСТА РОСА)


Оїдіум
Найнебезпечніша хвороба винограду, спричиняє суттєві втрати урожаю, істотно погіршує якість вина. Хвороба пошкоджує всі надземні частини лози. Перші ознаки хвороби з’являються навесні (травень), а масове пошкодження й поширення починається, коли температура повітря сягає +20– 25°С, а вологість — 60–80 %. Збудник хвороби зимує, як правило, на уражених пагонах та під лусками бруньок. Навесні вітер легко розносить конідії грибка, які викликають первинне ураження у вигляді ніжного сірувато-білого нальоту. На листі наліт утворюється на верхньому боці у вигляді поодиноких плям, які пізніше зливаються і покривають весь листок. Потім листя скручується і засихає. Молоді пагони погано ростуть, не визрівають, іноді буріють і гинуть. Уражені квітки й бутони покриваються борошнистим нальотом і опадають. Ягоди в разі раннього ураження перестають рости, буріють і засихають. Ягоди, які достигають, при ураженні розтріскуються, пліснявіють і загнивають. У цей час на пошкоджених ягодах інтенсивно розвивається сіра гниль, що може спричинити повну втрату врожаю. Інкубаційний період, час від осідання конідій до появи грибного нальоту, становить залежно від температури 7-14 днів. Конідії проростають при температурі вище 5 ° С, але краще за все при 25-35 ° С. Гриб з'являється здебільшого при помірно-теплої і сирої погоди, але може також швидко поширюватися і в періоди з низькою вологістю. Погано вентильовані розташування, а також грона всередині сильнооблиственних кущів винограду особливо схильні до зараження.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ

Агротехнічні прийоми сприяють провітрювання кущів (підв'язування пагонів, пасинкування, обламування пагонів, боротьба з бур'янами). Терміни проведення обробок ті ж, що і проти мілдью.
Препарати: Танос, Стробі, Хорус, Топаз, Тіовіт Джет , Квадріс, Кабріо Топ




КРАСНУХА


Найчастіше проявляється на виноградниках, які вирощують на важких ґрунтах. З року в рік краснуха розвивається неоднаково інтенсивно і зазвичай окремими вогнищами. Ця грибкова хвороба уражує передусім листя, а подеколи й інші зелені органи виноградників. Проявляється краснуха спершу на нижньому листі у вигляді плям, обмежених великими жилками: на білих сортах винограду плями жовтого кольору, на червоних сортах — коричневого. На початку ураження симптоми її нагадують симптоми мілдью, але на нижньому боці листка немає спороношення гриба. З часом плями збільшуються, листя стає крихким, краї листка часто закручуються донизу. Інкубаційний період хвороби — 15–20 днів. Краснуха спричиняє передчасне опадання листя, пригнічує ріст пагонів, суцвіть, грон. Ягоди винограду не накопичують достатню кількість цукрів, втрачають якість і смакові властивості. Збудник хвороби зимує на опалому листі, де може розвиватися сапрофітно протягом кількох років. Зазвичай краснуха інтенсивно розвивається в роки слабкого розвитку мілдью, коли суттєво зменшується кількість обробок препаратами проти мілдью.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ
Рання профілактична (до цвітіння) обробка фунгіцидом Тіовіт Джет . Наступні обробки збігаються з термінами й препаратами проти мілдью.



ЧОРНА ПЛЯМИСТІСТЬ (ФОМОПСИС)


Чорна плямистість (фомопсис, ескоріоз, відмирання пагонів). Збудник хвороби - вищий гриб з класу дейтероміцетів. Хвороба поширена в усіх зонах виноградарства, а найбільше шкоди завдає в регіонах з підвищеною вологістю повітря. Уражує всі частини рослини: листя, молоді пагони, суцвіття, грона, однорічні пагони, штамби.
Збудник хвороби зимує у тканинах деревини й корі. Рано навесні при температурі +8°С з пікнід гриба виділяється велика кількість спор, що їх легко переносять на сусідні кущі краплини дощу, вітер, комахи. Виноградні кущі найчастіше уражуються через механічні пошкодження. Характерна ознака ураження — круглі червоно-фіолетові плями, які поширюються вздовж пагона (фаза 3–5 листків), іноді плями зливаються. Згодом, мірою росту, кора тріскається, уражені гілки стають крихкими, легко ламаються. На одеревілих однорічних пагонах з’являються безбарвні плями, кора навколо них набирає кольору від сірого до біло-матового. На однорічних пагонах на нижніх міжвузлях гине до 60 % бруньок. Іноді уражуються ягоди на стадії достигання: вони стають темно-фіолетового кольору, зморщуються і загнивають.
При сильному ураженні чорною плямистістю втрачається до 50 % врожаю. Крім того, відмирає уражена багаторічна деревина кущів, що може призвести до повної загибелі кущів.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ
Досить важко вести боротьбу проти міцелію гриба, що проникає глибоко в тканини деревини і швидко зростаючого під захистом тканин господаря. Спори гриба захищені від фунгіцидів товстим шаром клітин. Хімічна боротьба з застосуванням відомих зараз діючих речовин проти міцелію гриба не дає результатів. Тому вона повинна бути спрямована проти плодових тіл гриба і, особливо, проти поширюючих спор. При сильному ураженні, восени після опадання листя або після обрізки (зимова обробка) виноградні кущі слід обприскувати контактними препаратами міді. Всихаючі рукава підлягають вирізанню. При обприскуванні потрібно домагатися ретельного обмивання кущів. Навесні фунгіциди застосовують в період появи 2-3-х листків. Подальші обприскування проти чорної плямистості для захисту молодого приросту збігаються з обробками насаджень проти мілдью і оїдіуму. Виходячи з того, що чорна плямистість є хронічним захворюванням винограду за короткий термін її неможливо повністю ліквідувати навіть при багаторазовій ретельної зимової та весняної обробці.

Препарати: Антракол, Бордоська суміш, Купроксат, Ридоміл Голд, Тіовіт Джет, Квадріс, Стробі, Танос, Хорус, Хлорокис міді.



АНТРАКНОЗ 


Антракноз
Антракноз винограду - грибне захворювання. Вражає листя, пагони, суцвіття, ягоди. Широко поширене в країнах Європи, Азії, Америки та в Австралії. В основному розвивається в районах з теплим і вологим кліматом (Ср. Азія і Закавказзя), в зоні вологих субтропіків Чорноморського узбережжя Кавказу, в Молдавії, в Україні.
Збудник - Gloeosporium ampelophagum Sacc. Зимує на уражених органах винограду і довго зберігається (до 5 років) у вигляді міцелію, пікнід і склероциев. За сезон дає до 30 поколінь спор. Випадання опадів навесні викликає раннє ураження тільки початківців розвиватися молодого листя і пагонів винограду.
     Ознаки захворювання. На листках з'являються бурі плями, оточені темно-білою облямівкою, які часто зливаються. У місцях плям тканину відмирає і випадає. На виноградних пагонах утворюються вдавлені коричнево-бурі, а потім рожево-сірі овальні плями з темною облямівкою, нерідко захоплюючи цілі міжвузля. Пізніше тканину розтріскується, утворюючи глибокі виразки. Пагони часто надломлюються і всихають. Подібні симптоми проявляються на гребенях, черешках листя. Уражені суцвіття набувають коричневого кольору і всихають. На ягодах утворюються бурі або сірі вдавлені незграбні і округлі плями з темною облямівкою. Сильне поширення і спалах хвороби на виноградниках спостерігаються в дощову погоду. Антракноз завдає великої шкоди виноградарству.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ
Впровадження стійких до антракнозу винограду сортів, своєчасні обробки контактниімі і системними фунгіцидами. Терміни проведення обробок теже, що і проти мілдью.

Препарати: Антракол, Акробат, Бордоська суміш, Купросат, Ридоміл Голд, Танос, Хорус.


СІРА ГНИЛЬ


Сіра гниль
Сіра гниль - це єдиний паразит виноградного куща, який супроводжує його протягом усього року там, де виникають сприятливі умови для зараження і розвитку. Уражаються всі зелені частини куща і однорічна деревина. Гриб небезпечний при проведенні щеплень, тому що поряд з заготовленими живцями він вражає також і місця щеплення. Він селиться на початківців зростання пагонах і може викликати сильне випадання вже при стратифікації, а пізніше також і в розпліднику.

Ознаки захворювання. На виноградниках сіра гниль в холодну і сиру весняну погоду покриває нальотом розпускаються вічка і молоді пагони. У погано вентильованих насадженнях, при вологій погоді утворюється сірий наліт, що покриває всі частини грона винограду, який пилить при дотику. Часто вся гроно перетворюється в непривабливу, кашоподібну грудку. У суху погоду розвиток гриба обмежується першими, ураженими їм ягодами, які потім зморщуються. При настанні сухої погоди весняна інфекція майже завжди припиняється. Уражені суцвіття винограду або їх частини відмирають, буріють і всихають в суху погоду, нагадуючи ознаки паралічу гребенів. У виноградарстві сіра гниль особливо небезпечна як збудник гнилі ягід і гребенів. При ранньому зараженні грон важливо те, що цей гриб вражає насамперед місця поранень або ослаблені частини куща винограду.

ЗАХОДИ БОРОТЬБИ
В принципі не відрізняються від методів боротьби з мілдью та оїдіумом. Своєчасна обробка рослин фунгіцидами запобігає розвитку хвороб.
Обробляють виноград Топсином, 2-3% бордоською рідиною, Топазом та іншими відповідними препаратами.





Немає коментарів:

Дописати коментар