25 березня 2016 р.

Виноград Софія

Виноград Софія
Виноград   Софія
(виноград   София)

- відноситься до столових сортів винограду: основне його призначення - це вживання ягід в їжу безпосередньо в свіжому вигляді. При цьому, смак у винограду просто відмінний. Свої якості даний сорт успадкував від відомих виноградних форм («Аркадія» і «Кишмиш Променистий»). Старання В.В. Загорулько дозволили отримати не тільки смачний, але і стійкий виноград, з досить великою територією його вирощування.

    Виноград  «Софія»  має грона великих  розмірів і дуже привабливий зовнішній вигляд. Маса однієї середньої грона дорівнює 1 кілограму, хоча рекордсмени досягають і ваги в 2,5-3 кілограми. Ягоди на гронах розміщені щільно, пухкі грона на кущі не зустрічаються. Завдяки цьому, навіть при невеликих розмірах самої грона, її вага може досягати високих показників.
Також, даному сорту характерні досить великі ягоди, які мають яйцеподібну форму. Відповідно, розміри середньої ягоди складають 3,3х2 сантиметра. Максимальні показники ваги виноградної ягоди «Софія» становить 15 грам. Але відрізняють їх не розміри і форма, а дуже ніжний рожевий колір забарвлення шкірки.
      Крім цього, завдяки м'ясистості і високою соковитості плодів, смак даного сорту дуже ніжний і приємний, з характерним ароматом мускату. Також, не дивлячись на достатню щільність шкірки цього сорту, вона при їжі абсолютно не відчувається. Єдиною неприємністю може бути наявність в дуже великих ягодах 1-2 насінин. Втім безнасінні ягоди розвиваються на кущі винограду «Софія» досить часто.
      В цілому врожайність винограду даного сорту можна назвати хорошою. Завдяки сильно рослості куща і рівномірному визріванню пагонів, плоди отримують достатню кількість поживних речовин і добре забезпечуються сонячним світлом. Незважаючи на те, що у куща є тільки жіночий квітка, він дуже чутливий до пилку іншими сортами, тому врожаї формуються також стабільно.
       Найкраще кущ запилюється пилком свого батька, сорту «Аркадія».
Сорт винограду «Софія» відноситься до одних з найбільш ранніх. Вегетація куща успішно проходить всього за 110-115 днів, що дозволяє приступати до збирання виноградного врожаю вже в першій половині серпня.

                                                  Переваги винограду «Софія»:
• Ранній сорт винограду з гарними врожаями високого товарного і смакової якості.
• Морозостійкість  досить висока - кущ добре переносить зниження температури до -21ºС. Однак, все одно потребує укриття, особливо при висаджуванні в більш північних кліматичних регіонах.
• Добре переносить спеку і посухи, однак при затяжній спеці виноградні грона потрібно прикривати листям.
• Виноград сорту «Софія» практично не піддається пошкоджень таких грибкових захворювань. Як оїдіум і борошниста роса.
• Багатьох приваблює гарна придатність врожаю даного сорту до транспортування, що дозволяє його вирощувати для продажу.
• Поширенню сорти сприяє відмінна укоріненість живців і наявність у саджанців добре розвиненою кореневої системи.

                                                   Недоліки винограду «Софія»:
• Багато хто вважає великим недоліком винограду даного сорту наявність у його квітки тільки жіночих функцій. Однак, сам В.В. Загорулько стверджує, що цей факт жодним чином не відображається на врожайності. Справа в тому, що виноградні суцвіття «Софії» мають дуже багато квіток, що робить їх надзвичайно вразливими до пилку з інших виноградних кущем.
Більш того, період цвітіння цього винограду досить тривалий, а разом зі здатністю маточки добре зберігати вологу, кущ може запилювати відразу від декількох сортів, які цвітуть паралельно з ним.
• Важчим недоліком «Софії» є схильність перезрілих ягід до опадання.
• Залишати достиглий  урожай на кущі ні в якому разі не можна, оскільки він не тільки буде втрачати свої якості, але і просто може обсипатися.

Відеоогляд винограду "Софія" на винограднику автора сорту:



Купить

Немає коментарів:

Дописати коментар